Idén én is kipróbálok valami ilyesmit, így némi gyenge cukkini, padlizsán is átmenthető a télre. Vagy ilyesmit, a bazsalikom frissességét megőrizendő.
Befőzés kezdőknek
Előkészületek
Legcélszerűbb a sok helyen kapható, menetes kupakkal záródó, egyszerű befőttes üvegeket használni. Persze, ha valaki csak díszes csatosüvegeket tud a kamrájában elképzelni, lelke ill., pénztárcája rajta.
Az üvegeket celofánnal is le lehet zárni, de ebben az esetben a lekvár szósz száradni fog, a teteje megbőrösödik. Viszont a kupak alá ne tegyünk celofánt: nemcsak nem kell, hanem egyenesen káros, gátolhatja a légmentes zárást. A kupak belső felén lévő gumiszerű anyag biztosítja ezt, cserébe csak korlátozottan tisztítható, ezért néhány évente le kell cserélni, és addig is mindig hasonló dologra érdemes használni.
Az üvegeket és a kupakokat mosogatószeres meleg vízben, legalább egy órát áztatjuk (ha tisztán, lezárva tároltuk, ez elmaradhat), és kefével alaposan kimossuk. Különösen az üveg nyakán, a menetnél hajlamos egy-egy régi ragacs elbújni. Kiöblítjük, mind az üvegeket, mind a kupakokat fejjel fölfelé berakjuk a sütőbe.
120 fokra állítjuk a sütőt, bekapcsoljuk, és miután elérte a beállított hőfokot, legalább 10 percig úgy hagyjuk, utána lekapcsolhatjuk. Ezalatt az üvegek megszáradnak és kellően sterilizálódnak.
A munkafelületet, eszközöket alaposan tisztítsuk meg és munka közben is ügyeljünk a tisztaságra.
Ha hőkezelés nélkül akarunk valamit (pl. csalamádé)eltenni, még alaposabbnak kell lennünk:az üvegeket legalább 1 napig kell áztatni - ezalatt a hőrezisztens tokban megbúvó kisgonoszok is kicsíráznak, és a sütőben elpusztulnak.
Lekvárok, szószok eltevése
Az alapanyagokat 15 percig áztassuk be (kivéve, ha nagyon megszívná magát vízzel, pl. málna), és alaposan mossuk meg.
A recepttől függetlenül az anyagot forrástól számítva legalább 20 percig kell főzni. Ha kész, minél gyorsabban töltsük meg az üvegeket (közben ne kapcsoljuk le a tűzhelyt, a maradékot folyamatosan forrásban kell tartani) és zárjuk rájuk a kupakot.
Néhány másodpercre megfordíthatjuk, de nem kötelező. Az üvegeket egy napig szárazdunsztban kell tartani – ehhez terítsünk le egy pokrócot a földre, vagy béleljünk ki vele egy kosarat. Ide rakjuk a lezárt üvegeket, alaposan bugyoláljuk be őket a pokrócba. Így az üvegek tartalma nagyon lassan hűl ki és jobban eltartható lesz.
Mint tudjuk, a bizalom alapja az ellenőrzés:egy nap után (ha még nincs is kedvünk őket helyükre rakni a kamrában) minden üveg tetejét nyomjuk kicsit meg - ha az merev és kissé befelé horpadt, jól zár. Az üvegben maradt levegő ugyanis kihűlve összehúzódik, befelé horpasztva a kupakot. Tehát, ha az enged a nyomogatásnak, nem fog sokáig elállni az üveg tartalma. Ilyen esetben újraforralva újra próbálkozhatunk.
Ha a fenti szabályokat betartjuk, semmilyen tartósítószerre nincs szükségünk.
Miért érdemes eljönnie hozzánk?
A Facebook adatlapodon később is megtalálod ezt az oldalt, ha a Megosztás gombra kattintasz.
1.635,- Ft/kg
1.750,- Ft/kg