Részletekért KATTINTSON a KÉPRE!


Bezár
Zöldség, gyümölcs szélesválasztéka Szolnok,
Termékeinkel kapcsolatos kérdése van? Telefonszám ide kattintva!
Belépés

02/ Paradicsom a sájzban

 

AUGUSZTUS végével érett meg igazán a helyzet a paradicsom befőzésére. Valószínűleg a paradicsom is a szőlőhöz hasonlóan működik: a meleg nappalokon szépen érnek a gyümölcsök, de a hűvösödő éjszakákon a savak és az aromák is jobban megőrződnek, mint nyár közepén.

 

Alaplé

Ebből készül a legtöbb: hígítás nélkül lehet paradicsom-levesnek, töltött paprikának használni, de csak úgy meginni is jó.
 
Én először megfőzöm a paradicsomot, és aztán passzírozom le szerintem jobb íze lesz, ha a héja is belefő.

Tehát:
A paradicsomot negyed órán keresztül áztatjuk, majd megmossuk.
(Piszok, permetszer-maradvány természetesen nem maradhat rajta.). Feldaraboljuk, lassan felforraljuk, és legalább 20 percig lassan főzzük. Minél sűrűbbet akarunk, annál tovább, de már 20 perc alatt is erős ízű levet kapunk.
Kicsit hűlni hagyjuk (hogy tudjunk vele dolgozni), majd lepasszírozzuk. Én az első „hulladék”-ot még egyszer át szoktam passzírozni.
Ezután a levet visszatesszük a kiöblített fazékba, felforraljuk, és az üvegekbe töltjük.
Az így elkészített lé a kamrában két évig simán elállna – de jövőre is lesz paradicsom, együk/igyuk meg addig…
 
 
 

Egészben eltett paradicsom

Ha versenyezni akarunk az olasz paradicsomkonzervekkel, szerezzünk be ízletes, kemény húsú, de nem túl nagy paradicsomot, néhány másodpercre mártsuk forró vízbe, vegyük le a héjukat, és egészben tegyük a fazékba őket – és mentsük ki onnan a passzírozás előtt. A lével együtt forraljuk fel újra és rakjuk üvegbe.
 

Mártások, szószok, egyebek

Idén én is kipróbálok valami ilyesmit, így némi gyenge cukkini, padlizsán is átmenthető a télre. Vagy ilyesmit, a bazsalikom frissességét megőrizendő.

Befőzés kezdőknek

Előkészületek

Legcélszerűbb a sok helyen kapható, menetes kupakkal záródó, egyszerű befőttes üvegeket használni. Persze, ha valaki csak díszes csatosüvegeket tud a kamrájában elképzelni, lelke ill., pénztárcája rajta.

Az üvegeket celofánnal is le lehet zárni, de ebben az esetben a lekvár szósz száradni fog, a teteje megbőrösödik. Viszont a kupak alá ne tegyünk celofánt: nemcsak nem kell, hanem egyenesen káros, gátolhatja a légmentes zárást. A kupak belső felén lévő gumiszerű anyag biztosítja ezt, cserébe csak korlátozottan tisztítható, ezért néhány évente le kell cserélni, és addig is mindig hasonló dologra érdemes használni.

Az üvegeket és a kupakokat mosogatószeres meleg vízben, legalább egy órát áztatjuk (ha tisztán, lezárva tároltuk, ez elmaradhat), és kefével alaposan kimossuk. Különösen az üveg nyakán, a menetnél hajlamos egy-egy régi ragacs elbújni. Kiöblítjük, mind az üvegeket, mind a kupakokat fejjel fölfelé berakjuk a sütőbe.

120 fokra állítjuk a sütőt, bekapcsoljuk, és miután elérte a beállított hőfokot, legalább 10 percig úgy hagyjuk, utána lekapcsolhatjuk. Ezalatt az üvegek megszáradnak és kellően sterilizálódnak.
A munkafelületet, eszközöket alaposan tisztítsuk meg és munka közben is ügyeljünk a tisztaságra.

Ha hőkezelés nélkül akarunk valamit (pl. csalamádé)eltenni, még alaposabbnak kell lennünk:az üvegeket legalább 1 napig kell áztatni - ezalatt a hőrezisztens tokban megbúvó kisgonoszok is kicsíráznak, és a sütőben elpusztulnak.

Lekvárok, szószok eltevése

Az alapanyagokat 15 percig áztassuk be (kivéve, ha nagyon megszívná magát vízzel, pl. málna), és alaposan mossuk meg.
A recepttől függetlenül az anyagot forrástól számítva legalább 20 percig kell főzni. Ha kész, minél gyorsabban töltsük meg az üvegeket (közben ne kapcsoljuk le a tűzhelyt, a maradékot folyamatosan forrásban kell tartani) és zárjuk rájuk a kupakot.

Néhány másodpercre megfordíthatjuk, de nem kötelező. Az üvegeket egy napig szárazdunsztban kell tartani – ehhez terítsünk le egy pokrócot a földre, vagy béleljünk ki vele egy kosarat. Ide rakjuk a lezárt üvegeket, alaposan bugyoláljuk be őket a pokrócba. Így az üvegek tartalma nagyon lassan hűl ki és jobban eltartható lesz.

Mint tudjuk, a bizalom alapja az ellenőrzés:egy nap után (ha még nincs is kedvünk őket helyükre rakni a kamrában) minden üveg tetejét nyomjuk kicsit meg - ha az merev és kissé befelé horpadt, jól zár. Az üvegben maradt levegő ugyanis kihűlve összehúzódik, befelé horpasztva a kupakot. Tehát, ha az enged a nyomogatásnak, nem fog sokáig elállni az üveg tartalma. Ilyen esetben újraforralva újra próbálkozhatunk.

Ha a fenti szabályokat betartjuk, semmilyen tartósítószerre nincs szükségünk.

Miért érdemes eljönnie hozzánk?

Nézze meg az ajánlatunkat!

A Facebook adatlapodon később is megtalálod ezt az oldalt, ha a Megosztás gombra kattintasz.

Összes termék